Filter Icon

Gdje jesti u Baščaršiji?

U starom srcu Sarajeva, Baščaršija nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo među kaldrmisanim ulicama i orijentalnim mirisima.

Caffe Pub Gondola

Caffe Pub Gondola
O restoranu

Caffe Pub Gondola je ugodan i autentičan pub i kafić smješten u samom srcu Sarajeva. Ovdje ćete osjetiti toplu i prijatnu atmosferu pravog porodičnog lokala, bilo da želite uživati u jutarnjoj kafi ili se opustiti uz čašu piva u večernjim satima.

Pažljivo osmišljen interijer, ispunjen šarmantnim detaljima, u kombinaciji s ljubaznim i pažljivim osobljem, čini svaku posjetu ugodnom. Povoljne cijene i blizina parkinga čine Caffe Pub Gondola savršenim izborom, bilo da tražite mirno mjesto za kafu ili opušteno večernje druženje.

Mrkva

Mrkva
O restoranu

Tradicija duža od 50 godina govori o visokom kvalitetu Mrkva, koja je prvi put otvorena u Baščaršiji 1963. godine. Ćevapčići se ovdje i danas pripremaju po porodičnom receptu, uz širok izbor drugih ukusnih jela s roštilja.

Ako posjetite Sarajevo, obavezno svratite u ovaj restoran. Za ljubitelje mesnih delicija, Mrkva je bez sumnje jedan od najboljih izbora.

Željo

Željo
O restoranu

Željo je kultno mjesto u Sarajevu, poznato po svojim čuvenim sarajevskim ćevapima. Ova tradicionalna jela zauzimaju posebno mjesto u gastronomiji Bosne i Hercegovine. Ćevapi su male, sočne kobasice od mljevenog mesa, obično poslužene s lepinjom i kajmakom (tradicionalnim mliječnim namazom).

Restoran Željo nalazi se na adresi Kundurdžiluk 19 u Sarajevu i visoko je preporučen od strane publikacija poput National Geographic-a, kao i brojnih kulinarskih kritičara. Mnogi vjeruju da su ovdje najbolji ćevapi u gradu.

Ako ikada posjetite Sarajevo, obavezno svratite u Željo i uživajte u ovom ukusnom specijalitetu!

Fan Ferhatović

Fan Ferhatović
O restoranu

Ako tražite novi pristup brzoj hrani, Fan Ferhatović je savršen izbor. Salate, ukusni sendviči, jela s roštilja ili jedinstveni pileći ćevapčići — svaki izbor s menija donosi novo gastronomsko iskustvo.

Restoran Fan nastavlja porodičnu tradiciju započetu 1957. godine otvaranjem prve ćevabdžinice Petica. Ime Ferhatović postalo je sinonim za jedinstvenu atmosferu, vrhunski kvalitet i izuzetnu uslugu.

Ako ne možete lično posjetiti restoran, iskoristite pogodnu uslugu dostave. Ali, ako se nađete u prilici prošetati slikovitom Baščaršijom, obavezno svratite u Fan Ferhatović — očekuju vas nezaboravna kulinarska iskustva.

Kolobara Han

Kolobara Han
O restoranu

Kolobara Han je bila prva gostionica u Sarajevu, izgrađena u drugoj polovini 15. vijeka od strane osnivača grada Isa-bega Ishakovića. Zajedno s Gazi Husrev-begom, bio je ključna figura u oblikovanju kulturno-historijskog centra Sarajeva.

Kolobara Han je služio kao karavan-saraj, pružajući smještaj putnicima, prostor za robu trgovaca i štale za njihove konje.

To je bila velika gostionica sa 40 soba, u kojoj je moglo prenoćiti do 400 ljudi i 35 konja. Godine 1935. Kolobara Han je srušen, a sačuvan je samo jedan dio originalnog zida.

Tokom 1950-ih, na prostoru dvorišta gostionice nalazilo se ljetno kino, a kasnije kafić s ljetnom baštom.

Danas se na ovom mjestu nalazi café-restoran s ljetnom baštom, gdje se služe bosanska kafa i tradicionalna jela. Sa strane se nalaze male prodavnice, koje su nekada bile dio vanjskih zidova hana.

Nanina Kuhinja

Nanina Kuhinja
O restoranu

Osjetite magiju Nanina Kuhinja u srcu Baščaršije.

Historijske trgovačke veze Bosanskog kraljevstva s Mediteranom preko Republike Dubrovnik donijele su jedinstvene kulinarske tradicije. Kasnije, dolaskom Osmanskog carstva i Austro-Ugarske monarhije, ovaj region je razvio svoju posebnu kuhinju koja se s ljubavlju čuva u ovom restoranu.

Na meniju se nalaze jela poput sarajevskog sahana, klepi, pite sa špinatom, bamije, sarme, tufahije i baklave—svako pripremljeno s velikom pažnjom i umijećem. Enterijer restorana odražava precizan rad na detaljima kako bi se stvorila autentična atmosfera.

Uživajte u delicijama tradicionalne kuhinje, autentičnim mirisima i okusima, upotpunjenim domaćom rakijom i bosansko-hercegovačkim vinima.

Bazeni

Bazeni
O restoranu

Restoran “Bazeni”, poznat i kao “Sarajevski splav”, jedan je od najpoznatijih objekata u centru Sarajeva. Smješten u slikovitom dijelu grada, Bentbaši, restoran ima otvorene terase s prekrasnim pogledom na rijeku Miljacku, okruženu brdima i zelenilom.

Gosti mogu uživati u tradicionalnim muzičkim programima, posebno vikendom, kada na sceni nastupaju poznati balkanski izvođači. Otvoren 1989. godine od strane dvojice braće, restoran “Bazeni” od tada čvrsto drži titulu jednog od najpoznatijih u Sarajevu.

S više od 200 mjesta unutar i izvan objekta, kao i vlastitim parkingom, restoran pruža vrhunsku uslugu i ispunjava sve potrebe svojih gostiju.

Sushi San

Sushi San
O restoranu

Svježi i ukusni sushi i rolnice pripremljeni od kvalitetne ribe. Mjesto je vrlo intimno: 4 mjesta na baru i 3 mjesta uz prozor.

Rezervacije nisu dostupne, a usluga se odvija po principu “ko prvi dođe, prvi je uslužen”.

Barhana

Barhana
O restoranu

U restoranu “Barhana” možete uživati u vrhunskoj međunarodnoj kuhinji, s posebnim naglaskom na talijanska jela poput tjestenine, lazanja i pizze. Osim toga, u ponudi je širok izbor domaćih rakija.

“Barhana” je izuzetno popularna među lokalnim stanovništvom i turistima koji traže nezaboravno iskustvo uz vrhunsku hranu i ugodnu atmosferu.

Konoba Luka

Konoba Luka
O restoranu

Zamislite brodove kako pristaju uz rijeku Miljacku, palme koje krase šetalište, dok uživate u mediteranskim specijalitetima uz čašu vrhunskog vina. Luka Sarajevo donosi dašak Mediterana u srce grada.

Ova taverna poznata je po tri stvari: vrhunskoj kuhinji, najsvježijim sastojcima i izvrsnim vinima.

Pažljivo osoblje uvijek je spremno pomoći pri odabiru. Na meniju su lignje, hobotnice, škampi i ostali morski plodovi. Osim toga, Luka Sarajevo nudi tjestenine, hladna predjela, supe i salate. Vinska karta impresionira raznovrsnošću: bijela, crvena, ružičasta, pjenušava vina i šampanjac.

Luka Sarajevo se nalazi neposredno uz rijeku Miljacku, na ulazu u ulicu Tabasnica, duž šetališta Obala Maka Dizdara, između Akademije likovnih umjetnosti i mosta Čobanija.