Filter Icon

Gdje jesti ćevape u Sarajevu?

Ćevapi — ili bosanski kebabi — su gastronomska institucija u Sarajevu.

Mrkva

Mrkva
O restoranu

Tradicija duža od 50 godina govori o visokom kvalitetu Mrkva, koja je prvi put otvorena u Baščaršiji 1963. godine. Ćevapčići se ovdje i danas pripremaju po porodičnom receptu, uz širok izbor drugih ukusnih jela s roštilja.

Ako posjetite Sarajevo, obavezno svratite u ovaj restoran. Za ljubitelje mesnih delicija, Mrkva je bez sumnje jedan od najboljih izbora.

Željo

Željo
O restoranu

Željo je kultno mjesto u Sarajevu, poznato po svojim čuvenim sarajevskim ćevapima. Ova tradicionalna jela zauzimaju posebno mjesto u gastronomiji Bosne i Hercegovine. Ćevapi su male, sočne kobasice od mljevenog mesa, obično poslužene s lepinjom i kajmakom (tradicionalnim mliječnim namazom).

Restoran Željo nalazi se na adresi Kundurdžiluk 19 u Sarajevu i visoko je preporučen od strane publikacija poput National Geographic-a, kao i brojnih kulinarskih kritičara. Mnogi vjeruju da su ovdje najbolji ćevapi u gradu.

Ako ikada posjetite Sarajevo, obavezno svratite u Željo i uživajte u ovom ukusnom specijalitetu!

Fan Ferhatović

Fan Ferhatović
O restoranu

Ako tražite novi pristup brzoj hrani, Fan Ferhatović je savršen izbor. Salate, ukusni sendviči, jela s roštilja ili jedinstveni pileći ćevapčići — svaki izbor s menija donosi novo gastronomsko iskustvo.

Restoran Fan nastavlja porodičnu tradiciju započetu 1957. godine otvaranjem prve ćevabdžinice Petica. Ime Ferhatović postalo je sinonim za jedinstvenu atmosferu, vrhunski kvalitet i izuzetnu uslugu.

Ako ne možete lično posjetiti restoran, iskoristite pogodnu uslugu dostave. Ali, ako se nađete u prilici prošetati slikovitom Baščaršijom, obavezno svratite u Fan Ferhatović — očekuju vas nezaboravna kulinarska iskustva.

Kolobara Han

Kolobara Han
O restoranu

Kolobara Han je bila prva gostionica u Sarajevu, izgrađena u drugoj polovini 15. vijeka od strane osnivača grada Isa-bega Ishakovića. Zajedno s Gazi Husrev-begom, bio je ključna figura u oblikovanju kulturno-historijskog centra Sarajeva.

Kolobara Han je služio kao karavan-saraj, pružajući smještaj putnicima, prostor za robu trgovaca i štale za njihove konje.

To je bila velika gostionica sa 40 soba, u kojoj je moglo prenoćiti do 400 ljudi i 35 konja. Godine 1935. Kolobara Han je srušen, a sačuvan je samo jedan dio originalnog zida.

Tokom 1950-ih, na prostoru dvorišta gostionice nalazilo se ljetno kino, a kasnije kafić s ljetnom baštom.

Danas se na ovom mjestu nalazi café-restoran s ljetnom baštom, gdje se služe bosanska kafa i tradicionalna jela. Sa strane se nalaze male prodavnice, koje su nekada bile dio vanjskih zidova hana.

Bon appetit

Bon appetit
O restoranu

Smješten u ugodnom naselju Marijin Dvor, ovaj restoran je pravo blago za gurmane u samom srcu Sarajeva. Nakon dugog dana šopinga u Sarajevo City Center ili Alta, ovo je idealno mjesto za uživanje u vrhunskoj kuhinji i ugodnoj atmosferi.

Ideja restorana Bon Appetit nastala je iz strasti talentovanog šefa kuhinje koji je težio kulinarskom savršenstvu. Nakon mnogo godina iskustva i rada u raznim ugostiteljskim objektima, Goran Vuk je ostvario svoj san.

Želio je stvoriti ugodan prostor gdje bi gosti mogli uživati u vrhunskim jelima svjetske kuhinje, osjetiti bosansko gostoprimstvo i provesti ugodne trenutke u samom centru njegovog rodnog grada. Danas se taj san zove “Bon Appetit”.

Avlija

Avlija
O restoranu

Predivan restoran Avlija, otvoren u Sarajevu 1997. godine, nekada je bio prava avlija u porodičnoj kući Fikreta Karkina, vlasnika restorana.

Poznati bosanski arhitekta Amir Vuk Zec osmislio je projekt koji je vješto sačuvao autentičnu atmosferu, dajući prostoru novu funkciju i šarm.

Prilikom prve posjete, kada priđete plavim drvenim vratima s izrezanim crvenim srcem, bit ćete ugodno iznenađeni onim što vas čeka iza njih. To je udoban restoran u dvorištu s ostakljenim krovom, puno zelenila, rustikalnim elementima, fotografijama starog Sarajeva, kaldrmom, drvenim stolovima i klupama ukrašenim šarenim, tradicionalnim stolnjacima.

Jednostavno rečeno, ovo je prava bosanska avlija—skriveni kutak, kao stvoren za duge razgovore s prijateljima u toploj atmosferi uz izvrsnu hranu.

Na meniju su razne zakuske, paste, salate i mesna jela, ali Avlija je već dugo poznata po svojim pilećim krilcima, ćuftama i ukusnim palačinkama.

Gastro Pub Vučko 2

Gastro Pub Vučko 2
O restoranu

Vučko Gastro Pub je savršeno mjesto u samom centru grada, gdje se ugodna atmosfera spaja s bogatim izborom pića i vrhunskom kuhinjom koja zadovoljava i najistančanije ukuse.

Vučko je pravi raj za ljubitelje piva! Na meniju je preko 120 vrsta piva, uključujući 15 kraft opcija. Ako niste ljubitelj piva, tu je i više od 50 vrsta vrhunskih vina i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Ne propustite priliku da uživate u izuzetnoj kuhinji. Dnevni meni nudi izbor tradicionalnih bosanskih jela koje kreira šef kuhinje, kao i jela à la carte. Svako jelo se servira na poseban način, evocirajući duh 1984. godine, kada je Sarajevo bilo u centru pažnje tokom Zimskih olimpijskih igara.

Vučko Gastro Pub pruža opuštenu atmosferu, gdje možete uživati u društvu prijatelja, slušati savremene muzičke hitove ili pratiti sportske događaje na ekranima, daleko od gradske vreve.